Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази седмица се очаква пикът на грипната епидемия

| обновено на 29.01.18 в 16:46

В 625 училища в страната учебният процес е преустановен заради обявена грипна епидемия. Учениците от 138 заведения в Бургас и 276 в София няма да учат до 6 февруари включително. Грипна ваканция е в сила също за 47 училища в Хасковска и 44 в Ямболска област
От днес епидемията е в сила и в северозападните области Враца и Монтана, където от утре учениците също няма да посещават занятия. В сила влизат и обичайните мерки като ограничаване на женските и детски медицински консултации, свижданията в болниците, имунизациите и планираните операции.
Грипна епидемия е обявена и в община Сливен. Болните са достигнали 215 на 10 хиляди души население. Да бъдат прекратени учебните занятия в община Сливен от утре до петък - препоръчват от Регионалната здравна инспекция на училищните власти. Прекратяват се плановите операции, свижданията и женските консултации, както и всички профилактични прегледи и имунизации. Разпоредено е в случай на нужда да бъде разширен легловия капацитет на отделенията по инфекциозни болести, детски болести, пулмология и фтизиатрия в областната болница. В останалите три общини от Сливенска област - Котел, Твърдица и Нова Загора, заболеваемостта е под епидемичните стойности.
От утре е обявена грипна епидемия и в РусенскаСливенска и Кюстендилска област. Препоръчано е училищата в тези райони да бъдат затворени до края на седмицата. От утре до 6 февруари ще има грипна ваканция във Варна. До тогава са в грипната ваканция и в общините Хасково, ЛюбимецСимеоновградХарманлиСтамболово и Димитровград
Грипната ваканция за учениците в Бургаска област беше удължена до края на седмицата. По данни на регионалната здравна инспекция най-много от заболелите в Бургаско са на възраст от 5 до 14 години.
Удължава се грипната ваканция и в Габрово. Училищата в общината ще останат затворени и в следващите два дни - 30 и 31 януари, заради висока интензивност на епидемията от грип и остри респираторни заболявания.
Според епидемиолози тази седмица ще е пикът на грипната епидемия. Общият брой на заболелите в страната през последната седмица е бил около 121 хиляди души, заяви в интервю за националната телевизия проф. Тодор Кантарджиев от националния център за заразни и паразитни болести. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44