Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се сигналите за замърсяване на въздуха от отоплението на сгради във Велико Търново

Снимка: БГНЕС

Във Велико Търново се увеличават сигналите за замърсяване на въздуха от отоплението на сгради. От екоинспекцията обаче не могат да глобят нарушителите.

След рязкото увеличение на сигналите еколозите са направили проверки и констатират, че в повечето случаи става въпрос за котли на твърдо гориво, които са с мощност под 0,5 мегавата. Тези мощности не са в правомощията на екологичната инспекция и тя не може да санкционира нарушителите. Констатирано е, че в котлите не се изгарят отпадъци и сигналите са препратени до общините в Горна Оряховица и Велико Търново, които имат правомощия да намерят решение, посочват еколозите. Екологичните наредби на общините не позволяват местната власт да ограничи или забрани отоплението на твърдо гориво.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44