Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: 80% от европейските потребители не са сигурни в защитата на личните си данни

| обновено на 29.01.18 в 18:47
Снимка: БГНЕС


Общ регламент за защита на личните данни в ЕС ще замени сега действащите национални правила. С този общ регламент Европа се подготвя за цифровата ера, обясни еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел във видеообръщение към участниците в конференция, посветена на темата, която се проведе в София. Общия регламент за защита на личните данни ще влезе в сила по време на  Българското европредседателство и според  участници във форума това ще е най-значимата промяна в тази сфера от две десетилетия насам.

Мария Габриел обясни, че действащите 28 законодателства ще бъдат заменени от една ясна правна рамка, а предприятията ще имат по-лесен достъп до пазара на ЕС. Социологическо проучване показва, че 80% от европейските потребители не са сигурни дали техните данни са добре защитени, обяви министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова и допълни, че защитата на личните данни е топ приоритет.

Много често казваме в Европа няма достатъчно стартъп компании, иновативни компании. Напротив има. Факт е обаче, че в момента, в който те се разраснат, се преместват най-често в Съединените американски щати. Основната причина, защо не можем да ги задържим в Европа, е именно липсата на единната регулаторна рамка, която да им позволи да се развиват може би свободно от една страна, и от друга страна, това е може би доверието или недоверието на потребителите, дали техните лични данни са добре защитени.

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов каза, че комисията е започнала кампания за разясняване на новия регламент:

Друга съществена промяна на реформата е нейния унифициран характер, т.е. едновременното приложение на правилата във всички държави-членки, включително и спрямо администратори, които не са установени на територията на ЕС, но обработват данни на европейски граждани като предлагат стоки и услуги на територията на Съюза. Надзорните органи на всяка държава-членка ще разполага с едни и същи компетенции, като споровете между тях ще се решават от специално създаден нов орган – Борд за защита на личните данни. Ще приема задължителни за надзорните органи решения по представени пред него спорове. Ще се обжалват единствено пред Европейския съд в Люксембург, независимо че крайното решение е постановено от местния надзорен орган. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44