Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се броят на молбите за невзети заплати до Фонда за гарантиране на вземанията да се увеличи след 1 април

Мая Манолова: Трябва да се следи за започване на производство по несъстоятелност

Мая Манолова
Снимка: БТА

400 молби са подадени до Фонда за гарантиране на вземанията за неизплатени заплати или за ощетени при възнаграждения работници. Това съобщи при предишната си среща с шивачките в Дупница омбудсманът Мая Манолова. Тя разясни какъв е начинът за кандидатстване до този Фонд.

Броят на молбите за невзети заплати до Фонда за гарантиране на вземанията ще се увеличи доста след 1 април тази година, когато Инспекцията по труда ще може да иска обявяване на производство по несъстоятелност на дадена фирма или предприятие. Какво трябва да направят в такива случаи ощетените работници, омбудсманът Мая Манолова обясни:

Трябва да се следи много конкретно какво се случва във фирмата, което не винаги е възможно, но трябва да се положат усилия да се следи някой подава ли молба за започване на производство по несъстоятелност, как върви съдебното производство, има ли решение, с което се обявява началото на това производство, какво пише в него, и най-вече - коя е началната дата на неплатежоспособността, която е посочена, за да отговори на законовите изисквания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44