Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоханис представя пред Брюксел съдебната реформа в Румъния

Клаус Йоханис
Снимка: БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис пристига на посещение в Брюксел, където ще представи съдебната реформа в страната си, предизвикала граждански протести.

В програмата на румънския държавен глава са предвидени срещи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. Визитата на Йоханис идва само седмица, след като Юнкер и Туск призоваха в съвместно изявление Румъния да преразгледа плановете си за реформа на съдебната система. Букурещ планира пакет от законодателни промени, които да намалят силата на антикорупционния орган на Румъния. Това доведе и до многохилядни протести в страната.

В годишния си доклад за Румъния от ноември 2017 г. Европейската комисия предупреди страната за опасността да отстъпи от постигнатото с направените до този момент реформи. Съдебната независимост беше подчертана като сфера, която буди постоянни притеснения.

Юнкер и Тимерманс отбелязват, че от доклада досега румънските власти не са предприели нищо, за да отговорят на притесненията на Брюксел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44