Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Спорът за името на Македония между Скопие и Атина продължава да е основна тема за пресата в двете ни съседки. Те коментират визитата в тях на международния посредник Матю Нимиц и предстоящият нов националистически протест в Гърция в неделя. 

"Митингът в Атина за Македония в неделя ще бъде с благословията на църквата", обявява в заглавие в. "Катимерини". Протестиращите не желаят включване на думата "Македония" в бъдещото официално име на западната ни съседка. 
Според "Прото тема" Нимиц си е тръгнал от Атина, носейки в багажа си алтернативните предложения на гръцката страна, които са му били представени от външния министър Никос Кодзиас. "Гърция била склонна да се обяви в подкрепа на името "Република Горна Македония", гласят сведения на изданието. 
Първата реч на американския президент Доналд Тръмп за състоянието на страната му е основна тема за западните издания. 
"Гардиън" отбелязва контраста между обещанията на Тръмп за единство и реалното разединение, което е станало видимо в самия Конгрес. В него републиканците са ръкопляскали на техния държавен глава, а демократите са имали зле прикрито презрително отношение към него. 
В своята реч Тръмп опита да зададе помирителен тон след една първа година на войнственост, смята "Вашингтон пост". Изданието отбелязва, че в изказването си президентът на САЩ на практика е лансирал програмата на Републиканската партия, както и че е имало доста сериозен дисонанс между помирителния му тон и от една страна войнствения маниер, с който се е характеризирало неговото управление като президент.
В реч, в която будеше удивление липсата на каквито и да било нови политически мерки, Тръмп отново изрецитира това, което смята за свои най-големи постижения. Той представи програма, малко вероятно да бъде осъществена в Конгрес, който го очакват междинни избори есента, отбелязва "Ню Йорк таймс".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44