Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализирана акция се провежда в Общината в Септември

| обновено на 01.02.18 в 12:05

Специализирана акция се провежда в Община Септември. Над 50 полицаи извършват претърсвания в кабинетите на сградата на Общината и частни домове. Рано тази сутрин кметът Марин Рачев и цялата администрация са били принудително докарани в сградата на общината.

Акцията е на Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията. Това е първата операция от влизането в сила на Закона за противодействие на корупцията. Сигналите за злоупотреби срещу Марин Рачев бяха подадени от инициативен граждански комитет преди 6 месеца.

Сградата на Общината е затворена. Предполага се, че кметът е вътре. Пред общината са се събрали много хора – от двете страни на улицата са се събрали противници и поддръжници на кмета.

Един от противниците на кмета каза:

Стигнахме до там да имаме кмет, който с действията си доведе до това да затворят общината в работен ден. Върви разследване. Целият екип на общината е бил затворен в сградата сутринта. Обяснено им е какво ще се извършва. Събират се документи. Хората и в момента ги е страх да свидетелстват.

Доколкото ми казват хора отвътре, кметът е доведен с около десетина полицаи, принудително, арестуван и с него се извършват процесуално-следствени действия.

Според председателя на инициативния комитет "Да спасим Община Септември" адв. Николай Баташки специализираната акция е в отговор на сигналите, които гражданската организация подаде в прокуратурата за злоупотреби от страна на кмета Марин Рачев:

Прокуратурата провежда специализирана акция по претърсване и изземване в цялата Община. Претърсват се домове на кмета и свързани с него хора в града. Това е по повод протестите, които точно преди 6 месеца започнаха срещу кмета, от декември за 4 обвинения, които могат да прераснат в още във връзка със сделки за обществени поръчки и други сделки. Предполагат се щети за милиони. 

По-късно се очаква говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова да направи изявление.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44