Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорският митрополит Киприан отслужи първата след реставрацията литургия в църквата "Свети Стефан" в Истанбул

Църквата "Свети Стефан" – средището на българщината в истанбулския квартал "Фенер"
Снимка: bg.wikipedia.org

За първи път след тържественото откриване след реставрация на българската църква "Свети Стефан" в Истанбул в нея се проведе тържествена Света литургия. Службата беше водена от Старозагорския митрополит Киприан

С тържествената служба беше отдадена почит към свети мъченик Трифон.

Днес никой не изисква физически страдания от християните, но изкушенията, които погубват душите, са не по-малко и се изисква търпение и сила на волята за противостоене на съблазните. С тези думи се обърна към събралите се дядо Киприан. 

Старозагорският митрополит подчерта, че да бъдеш християнин, означава видими физически усилия всеки ден и окуражи вярващите, че когато са заедно и носят вярата и България в сърцето си, ще могат да противостоят на всички житейски бури. 

Според народните вярвания Св. Трифон е покровител на градинарите, лозарите и винарите. ​Защото в миналото в Цариград е имало много български градинари, общността на истанбулските българи почита този ден с традиционно събиране с молебен, зарязване на лозите и почерпка с вино. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44