Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев се обяви категорично против ратифицирането на Истанбулската конвенция

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се обяви категорично против ратифицирането на Истанбулската конвенция.

Държавният глава, който е на посещение в Брюксел, посочи мотивите за позицията си:

Тази конвенция сама по себе си не може да предотврати насилието. Справка - държавите, в която тя е приета. Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда, и най-вече добро възпитание. Нещо много важно - точно тези текстове, които бунят нашето общественост - за тях в самата конвенция излишно е написано, че не подлежат на никакви резерви, на никакви съпътстващи декларации. Още нещо важно - конвенцията отнема от правомощията на държавата и вменява такива правомощия в НПО-та. Те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи и нещо много важно - тази конвенция легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху психиката и знанията на нашите деца. 

Попитан за отношението му към възможността за свикването на референдум, той изрази надеждата да не се стига дотам: Надявам се на здравия разум на нашите народни представители. Няма нужда да стигаме до референдум, който ще отнеме време, енергия и средства.

Според президента вносителите и проповедниците на конвенцията са се скрили зад Конституционния съд. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44