Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква чества Сретение Господне

Българската православна църква чества Сретение Господне - един от 12-те големи християнски празника в годината. Денят се свързва с въвеждането на детето Иисус в храма.

Когато Иисус станал на 40 дни Дева Мария и Йосиф го занесли в храма в Ерусалим, за да изпълнят изискванията на старозаветния закон - всяко първородно дете от мъжки пол трябвало да се посвещава на Господа. При представянето на Богомладенеца в храма, те били посрещнати от праведния старец Симеон - един от преводачите на Библията. В чест на това посрещане, Църквата е установила празника Сретение Господне, което в превод от славянски означава "среща".

И днес християните спазват традицията като на 40-ия ден занасят новороденото в храма. Свещеникът прочита молитва, в която се възхвалява Девата, дала живот на Христос, както и Симеон, приел освободителя на човешките души.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44