Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополитите начело с патриарх Неофит ще изберат кой да оглави Видинската епархия

Снимка: БГНЕС

Каноничният избор за нов Видински митрополит ще се състои в Синодалния параклис на Светия Синод в столицата. Митрополитите начело с патриарх Неофит ще избират между епископите Даниил и Герасим, които бяха излъчени от епархийските избиратели на първия етап от процедурата на 28-ми януари. 

Един от двамата епископи - Драговитийският Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия или Мелнишкият Герасим, главен секретар на Светия Синод и председател на патриаршеската катедрала Свети Александър Невски, ще оглави Видинската епархия. Новият митрополит ще продължи делото на покойния дядо Дометиан, който остави след себе си много добро наследство - храмовете, и манастирите в епархията са поддържани в отлично състояние. 

Първият етап от избора на нов видински митрополит предизвика недоволството на група граждани, след като техният фаворит епископ Поликарп получи само два гласа, въпреки че в негова подкрепа бяха събрани повече от 6 500 подписа на жителите на областта. Протестиращите определиха вота за предопределен, а епархийските избиратели за подкупни.

Врачанският митрополит Григорий, отговорен за провеждането на процедурата увери, че изборът е преминал при стриктното спазване на Устава на Българската православна църква. Шестима от епархийските избиратели внесоха жалба срещу седем души в Районна прокуратура Видин за оклеветяване.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44