Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40-годишните брези, засадени на ново място в Кюстендил, издържаха на бурята

Снимка: Кирил Фалин

40-годишните брези, които в края на лятото бяха изкоренени и засадени на ново място край река Банщица в Кюстендил, издържаха на бурята и на ураганния вятър вчера.

Преместването на петдесетината брези се наложи заради ремонти на пространството пред градската Художествена галерия и изграждането на нов парк при храма на Майстора. Създадено по социалните мрежи движение "Спаси Кюстендил!" се обяви срещу изсичането на брезите - върху терена ще се прави паркинг. 

Екип на фирмата изпълнител ги изкопава на ръка в диаметър около 1 метър и на дълбочина около метър. След това с багер се изкореняват и с камион се преместват при реката. След което се вкореняват в изкопана за всяко яма - според размера на дървото. Преди няколко дни цистерна на ОП "Чистота" ги поляла. 
Живеещи наблизо кръстиха района Белите брези. Голямото очакване и въпросителна сега е дали 40-годишните брези, които удържаха на бурята в събота, ще се разлистят през май. Изкореняването им започна през ноември и продължава, има де се изкоренявят и презасадят още около 20 брези.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44