Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

В интервю за вестник "Труд" заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов посочва, че надзирателите в затворите трябва да са наравно с полицаите. Коментарът му идва по повод протестите на надзирателите и съдебните охранители, които настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. По думите му те с пълно основание настояват държавната власт да ги третира развноправно с полицаите, защото работата им е сходна. По думите му затворниците са намалели от 12 хил. през 2012 г. на 7 хил, защото  населението на страната е намаляло и престъпността се изнася, коментира заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов пред "Труд".
"За неизпълнена търговска сделка ще се влиза в затвора", пише вестник "Сега". Промени в Наказателния кодекс, предлагани от правителството и внесени в парламента, могат да развържат ръцете на прокуратурата и да доведат до присъди и влизане в затвора на всеки търговец, който не изпълни свое задължение по договор. За това алармира ръководителят на катедрата по наказателноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет и бивш шеф на парламента проф. Пламен Панайотов, информира "Сега".
Вестник "24 часа" съобщава, че българите ще могат да резервират почивки и да пазаруват стоки онлайн и през чужди сайтове, когато преценят, че е по-изгодно. Това ще стане възможно с нов регламент, който трябва да бъде гласуван днес от ЕП. Документът трябва да ограничи предлагането на почивка в едни и същи хотели на различни цени за българи и германци например, допълва изданието.
Очаква се скок на самолетните билети, информира вестник "Стандарт" като причината за това е ръстът на цените на петрола, които рефлектират върху цените на авиокомпаниите. Изданието обяснява, че цените на петрола, които възлизат на около 30% от разходите на авиокомпаниите, се увеличават с 52 на сто от юни 2017 г.
Българинът изяжда годишно двойно повече месо, отколкото плодове. Основен дял в храната на трапезата взима пилешкото, като за 12 месеца над 56 млн. пилета са били купени от домакинствата. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните, представени от "Монитор".
"Заради безсъние и финансови загуби Европа спира местеното на стрелките през пролетта и есента", пише в заглавие на първата си страница вестник "Телеграф". Първа стъпка в тази посока се очаква да бъде направена в четвъртък, когато ЕП ще гласува резолюция срещу над 40-годишната практика. Идеята за отпадането й идва след оплакване от Финландия, уточнява всекидневникът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44