Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Борисов приветства обявената от ЕК стратегия за Западните Балкани

МВнР: България е постигнала целта си да върне региона на Западните Балкани в дневния ред на ЕС

Сърбия и Черна гора ще бъдат приети в ЕС през 2025-а, ако изпълнят условията

| обновено на 06.02.18 в 19:20
2
Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов приветства обявената от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани. Според него с документа категорично се декларира желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета.

На шестте страни и техните народи се дава европейска перспектива и ясен знак, че още през 2025 г. тези, които са готови, може да станат членове на ЕС, посочва премиерът и добавя, че правителството ще подкрепя страните от Западните Балкани в процеса им на подготовка за членството.


Според президента Румен Радев оповестената стратегия на ЕК за Западните Балкани е навременен документ, който очертава конкретните параметри за присъединяване на региона. 

В позиция на Министерството на външните работи се казва, че в Стратегията са намерили място много от българските идеи за европейската перспектива на региона.

Държавите от Западните Балкани разполагат с ясна времева перспектива  - 2025 година е амбициозна цел, чието изпълнение изисква мобилизация за решителни реформи, посочват от Министерството на външните работи, като в позицията е изразена и удовлетвореност от факта, че Евросъюзът ясно заявява готовността да си окаже допълнителна подкрепа на страните кандидатки.

Стратегията се отнася до всички шест държави, които следва да ускорят реформите и да изградят добросъседски отношения, а напредъкът ще се основава на индивидуалните постижения, като на нито една държава, която е готова, няма да се налага да изчаква друг, посочват още от външнополитическото ни ведомство.

България е постигнала целта си да върне региона на Западните Балкани в дневния ред на Евросъюза, което се случва за първи път от 15 години насам, се казва още в съобщението, в което се припомня, че през май София ще събере всички лидери на Европа и региона за постигането на тази цел - ускоряването на интеграцията на държавите от Западните Балкани в ЕС.

Сърбия и Черна гора може да бъдат приети в Европейския съюз през 2025 година, ако изпълнят всички условия. Това обяви Европейската комисия, която представи Стратегията си за надеждна перспектива и засилен ангажимент на Евросъюза към Западните Балкани. Стратегията посочва, че всички страни от региона трябва недвусмислено да преодолеят наследството от миналото, като постигнат помирение и решат споровете със своите съседи. От Сърбия и Косово Еврокомисията иска всеобхватно, правнообвързващо уреждане на двустранните проблеми. За Македония и Албания Брюксел смята, че са постигнали значителен напредък и е готов да препоръча начало на преговори за членство. Стратегията потвърждава европейската перспектива и на Косово и на Босна и Херцеговина, макар че тяхната готовност за преговори тепърва ще бъде преценявана.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44