Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

С пътната карта за разширението на Европейския съюз, представена вчера, Брюксел цели да неутрализира влиянието на Русия и Китай на Балканите, пише руския вестник Независимая газета. Изданието обръща внимание, че главни кандидати за приемане в съюза са Сърбия и Черна гора и именно тези две страни са смятани за най-тясно свързани с Русия политически и исторически. 
Основна тема за македонските издания е вчерашното изказване на премиера Зоран Заев, който обяви, че страната му е готова да приеме географско определение в официалното си име. Заев дължи отговор на обществеността какво е било прието на срещата му с гръцкия премиер Алексис Ципрас, смятат от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, цитирани от Вечер
Полският закон, предвиждащ наказания за правещите връзка между страната и Холкоста пред Втората световна война, е важна тема за западните издания. 
Полските националисти искат поляците да са неопетнени жертви на нацизма и е трудно да признаят, че много от тях доброволно са помогнали за геноцида, изтъква Гардиън.
С подписването на закона полският президент Анджей Дуда е изключил възможността за политически преговори, на които се надяваха САЩ и Израел, подчертава в. Вашингтон пост. 
Израелският образователен министър Нафтали Бенет, цитиран от Индипендънт, обяви, че негова визита в Полша е била отменена заради критиките му към закона. "Полското правителство отмени визитата ми, защото споменах престъпленията на неговия народ. За мен е чест", заяви Бенет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44