Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Икономическият растеж в България се очаква да остане стабилен

Пиер Московиси
Снимка: БГНЕС

Икономическият растеж в България се очаква да остане стабилен, като брутният вътрешен продукт нарасне с 3.7% през 2018 и 3.5% през 2019 година благодарение на силното вътрешно търсене. Това стана ясно при представянето на междинната икономическа прогноза за 2018-а година на Европейската комисия.

Очаква се инфлацията у нас да се повиши до 1.4% през 2018 и 1.5% през 2019 в резултат на увеличеното търсене и ръста на доходите.

Оценките на икономиките както в еврозоната, така и в Европейския съюз като цяло са отбелязали растеж от 2,4 % през 2017 г., което представлява най-бързия темп за последното десетилетие.

Темповете на растеж в еврозоната и Евросъюза през изминалата година надхвърлиха очакванията, заяви еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси:

След доста години постепенно и умерено възстановяване мога да заявя, че най-сетне Европа има солиден и устойчив растеж. Добрите цифри от втория семестър на 2017-а година ни позволиха да преразгледаме нарастването на брутния вътрешен продукт като цяло и така 2017-а година се очертава като най-добрата от 10 години насам. За началото на 2018-а година анкетните проучвания потвърждават този динамичен растеж.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44