Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова

В социалните услуги има сериозни проблеми заради сериозното текучество на персонала и ниските заплати

Снимка: БГНЕС

В социалните услуги има сериозни проблеми и криза, породени от сериозното текучество на персонала и ниските заплати. Това заяви във Велико Търново заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. Тя се срещна с представители на социалните институции и на Великотърновския университет, където се обучават кадри за социалната сфера.

Предстои преразглеждане на първия етап от деинституционализацията на услугите за деца. Заедно с неправителствения сектор и Министерствата на здравеопазването и образованието ще се набележат мерки за отстраняване на пропуските в обучението на персонала в центровете от семеен тип.

Подготвя се предложение за увеличение на издръжката и заплатите в социалните услуги, посочи Росица Димитрова.

Трябва минимум за 2019 година да бъде повишено като стандарт спрямо сегашните с 20% за резидентните услуги и с минимум 25% в специализираните институции.

Според заместник-министър Димитрова поставянето на камери в домовете и социалните центрове няма да реши проблемите с насилието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44