Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи във Видинско блокираха международния път Е-79

| обновено на 10.02.18 в 12:14
Снимка: БГНЕС

Протестиращи излязоха на международния път Е-79, който води към Дунав мост от две посоки и така блокираха движението. Ще останат тук докато дойде новият Видински митрополит, който пристига днес и трябва да премине по същия път, и ще вдигнат блокадата, за да се присъединят към гражданите, които ще го посрещнат по-късно днес. 

От областната управа казаха, че протестите досега са незаконни, а от София до Видин ще има ново трасе на скоростен път. Още следващия месец ще стартира процедурата по избор на изпълнител за направлението Мездра-Ботевград, а през втората половина на годината и за участъка на територията на Видинска област. Ще започне и предпроекто проучване за тунел под Петрохан. 
Днешният протест е трети по ред. Организатор е "Широка гражданска коалиция", според която държавата неглижира проблемите на Северозапада. Росица Кирова от "Единни за промяна" твърди, че протестът е краен акт на отчаяние: 
Ние не виждаме друг начин да накараме управляващите да ни чуят и ние сме изпратили още на 10-ти януари писмо до правителството на Република България и писмо до министър-председателя, с което писмо ги уведомяваме за нашите протестни действия и ясно изразяваме исканията си.
Наистина искаме решение на Министерски съвет. Убедени сме, че проект има и че са готови, но искаме решение, от което да последва финансиране и реални действия. Искаме да бъде построен пътят, а не да ни бъде обещаван 
Протестиращите поставят  и срок за завършване на строителството - до 2021 година. Те казват, че пътят и досега често е блокиран заради катастрофи 
Протестиращите искат реални действия и поемане на отговорност за развитието на региона: 
Решение на Министерски съвет, в което да се обяви, че започва незабавно стартиране на процедурите за изграждане на магистрала до Видин и тунел под Петрохан. Правим го с ясното и чисто съзнание, че това е бъдеще за децата ни, това е развитие за региона, това е живот. Един човешки живот да спасим е много.

От Агенция "Пътна инфраструктура" напомнят, че през март ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра-Ботевград от международния път E-79 с дължина 33 км, а през втората половина на годината ще бъдат обявени процедурите за строителство и надзор на още 52 км - от Видин до Ружинци. През тази година ще започнат  тръжните процедури за изграждането на общо 85 км по пътя. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44