Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монасите от манастира "Св. Иван Рилски" над село Скрино се отказаха от мобилните си телефони

Снимка: БГНЕС
Монасите от руенската обител "Св. Иван Рилски" над родното село на светеца Скрино, Кюстендилско, се отказаха от мобилна телефонна връзка и вече ползват само аналогов телефон за комуникация със света.

Все още не са ясни причините и мотивите, поради които игуменът Йоан и послушникът Лука от манастира "Св.Иван Рилски" над с. Скрино се отказаха от GSM-връзката си. Пред хора от селото те казали, че така са по-спокойни, по джиесема им звънели и нощно време, което смущава съня и молитвите им. Има и друго обяснение - в руенската обител се служи по канона на Св. Гора Атонска, вероятно джиесемът се счита за светски лукс, от който монасите могат и да се лишат.

С братята може да се направи връзка вече само по аналогов телефон. Не е променено и работното време на манастира - през ден, като понеделник, сряда и петък са почивни. Манастирът следва примера на отшелничеството и посетители в тези дни не се допускат.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44