Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачна готовност през февруари обявиха работещите в "Мини Марица-изток"

| обновено на 13.02.18 в 16:08
Снимка: БГНЕС

Готовност за стачки през февруари имат работещите в "Мини Марица-изток". Синдикатите настояват държавата да увеличи цената на добиваните в комплекса въглища, за да компенсира липсата на инвестиции. Владимир Топалов от миньорската федерация на КТ "Подкрепа" обясни:

Ако не ни чуят, ние нямаме друга алтернатива. Ще предприемем всички действия, предвидени от закона, което първоначално ще се изрази в митинг евентуално тук, в София, или там, на място - ще го решим, и след това ще предприемем и протестни действия, тъй като ние буквално си се затваряме сами, ако не се направи нещо по този въпрос. Вече резерви няма. Дори минаваме и всички възможни граници, които биха могли да ги има и ако искаме да има въгледобив и продължаване в бъдещето, решени сме твърдо да го направим.

Финансовото състояние на "Мини Марица-изток" е нормално, няма забавяне на заплатите и социалните плащания. Това заяви пред "Хоризонт" изпълнителният директор на дружеството Андон Андонов. Той е категоричен, че всички плащания, предвидени в Колективния трудов договор, се извършват в срок и миньорите не са ощетени от по-ниската цена на въглищата. КТ "Подкрепа" иска 15-процентно увеличение на цената на тон условно гориво, която сега е 77 лева. 

Генчо Генчев, лидер на синдиката в мините, посочи, че нямат нормални условия за труд, че повече от половин век багерите не са рехабилитирани, а от 60 булдозера работят едва 30.

Валентин Вълчев, лидер на Миньорската федерация към КНСБ, потвърди тяхната позиция още от миналата година, която не се разминава с тази на другия синдикат. В края на миналата седмица Вълчев е имал среща в Раднево с ръководството на дружеството и с Живко Тодоров като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Ако премиерът, Министерството на енергетиката и БЕХ не предприемат мерки, стачните действия могат да се окажат решение за конфликта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44