Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Схинас: Призоваваме Турция да избягва всякакви заплахи или действия срещу страни от ЕС

Федерика Могерини се е срещнала с турския министър на външните работи по повод напрежението между Турция и Кипър

Маргаритис Схинас
Снимка: ec.europa.eu

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини се е срещнала с турския министър на външните работи по повод напрежението между Турция и Кипър. 

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че Брюксел следи отблизо ситуацията и поднови призивите към Анкара: 
Отново призоваваме Турция да се придържа към добросъседски отношения и да избягва всякакви заплахи или действия срещу страни от ЕС. Подчертаваме необходимостта да се спазва суверенитетът на морското и въздушно пространство на тези страни. Негативни изявления, които нарушават добросъседските отношения, трябва да се избягват, особено преди предстоящата среща на върха ЕС-Турция във Варна.

Кораб на турските военноморски сили блокира в нощта срещу събота пътя на кораб на италианската енергийна компания ЕНИ, който е пътувал към ексклузивната икономическа зона на Кипър. Днес пък кораб на турската брегова охрана се удари в гръцки плавателен съд близо до егейските острови Имия/Кардак.

Схинас съобщи, че гръцкият граничен кораб е финансиран от европейските гранични сили, което прави проблема още по-значителен заради парите на европейските данъкоплатци, вложени в него.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44