Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ксения Собчак внесе руския в КС жалба срещу кандидатурата на Путин за президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът за президент на Русия Ксения Собчак внесе в руския Конституционен съд жалба срещу кандидатурата за четвърти мандат на действащия държавен глава Владимир Путин. 

Собчак твърди, че по време на президентския мандат на настоящия премиер Дмитрий Медведев в периода 2008- 2012 година управлението на страната фактически е било в ръцете на Владимир Путин. Така, по думите й, Путин вече е изкарал четвърти мандата и в момента се кандидатира за пети, на което няма право по конституция. Заместник-председателят на Централната избирателна комисия Николай Булаев отговори, че няма никакви законови пречки пред кандидатурата на действащия президент.

Президентските избори са на 18-и март. Според социологически сондаж на Всеросийския център за изучаване на общественото мнение от 11-и февруари, за Владимир Путин биха гласували 71,5% от избирателите. Втори е кандидатът на Комунистическата партия Павел Грудинин със 7,3%, а трети  - лидерът на Либералнодемократическата партия Владимир Жириновски с 5,5 на сто. Ксения Собчак заема четвъртото място с около процент.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44