Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Намирането на решение за името на Македония е важно за целия ЕС

| обновено на 15.02.18 в 16:22
Снимка: БТА

Намирането на решение за името на Македония е важно за целия ЕС, но се надяваме то да не създаде нови проблеми, заяви външният министър Екатерина Захариева, която посреща в София първите дипломати на страните от Евросъюза. Водещи теми на неформалната среща ще бъдат ситуацията в Сирия и новата стратегия за разширяване, представена от Еврокомисията:

Позицията на България е ясна по този въпрос. Това е двустранен въпрос между Скопие и Атина. Аз много се надявам те да имат напредък по разговорите. 

Позицията на България е такава, че намирането на решение за името е важно за целия ЕС, но е важно преди всичко за двете държави и много се надяваме то да не създаде нови, как да кажа, проблеми. Но все пак това е двустранен въпрос и аз съм убедена, че моите колеги ще намерят най доброто решение, изтъкна Екатерина Захариева.

Вицепремиерът заяви още, че е много важно в Сирия да се действа организирано, въпреки различните интереси на различните играчи. Захариева коментира, че въпреки сериозните успехи в борбата с "Ислямска държава", ситуацията не е спокойна:  
По отношение на наличие или не на химическо оръжие те отричат, но аз мисля, че международната общност и анализите там за съжаление показват други данни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44