Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия настоя ангажиментът на ЕС към Западните Балкани да стане видим, Унгария иска по-бърза интеграция на Сърбия и Черна гора

Унгарският първи дипломат Петер Сиярто пристига в София за срещата на външните министри от ЕС
Снимка: БГНЕС

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви, че Будапеща ще настоява за по-бърза интеграция на Сърбия и Черна гора в Европейския съюз от набелязаната в стратегията за разширяване на Западните Балкани.
При пристигането си за срещата в София Сиярто заяви, че е напълно реалистично вместо през 2025-а Белград и Подгорица да бъдат приети 3 години по-рано. 
Очевидно е, че САЩ имат стратегия за Западните Балкани, Русия и Турция също имат -  само Европейският съюз е безкрайно бавен по отношение на региона. Ако наистина искаме да спечелим с нашата стратегия, трябва да сме много по-експедитивни. 

Австрия приветства динамизирането на процеса на присъединяване на Западните Балкани към ЕС. Пред журналисти преди неформалната среща на външните министри от Евросъюза в София австрийският първи дипломат Карин Кнайсъл изрази съжаление, че Балканите от години не са във фокуса на Европа, допълвайки, че сега имаме възможност да поправим този пропуск: 
Всеки ден можем да си задаваме въпроса кой пръв ще стъпи в Белград - Китай или Европейският съюз. Балканите са наш непосредствен съсед. ЕС е ангажиран с региона, но това трябва да стане видимо, заяви външният министър на Австрия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44