Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заподозряният за стрелбата в САЩ е членувал в бяла националистическа организация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основният заподозрян за стрелбата в гимназия в американския щат Флорида, при която загинаха 17 души, е членувал и преминал военна подготовка в бяла националистическа организация. 
Същевременно стана ясно, че ФБР е получило сигнал още миналата година за възможното желание на 19-годишният Николас Круз да извърши стрелба в училище. 
Лидерът на бялата националистическа организация Република Флорида Джордан Джеръб потвърди, че Круз е участвал във военни тренировки на организацията. Джеръб допълни, че не познава лично заподозряния и той не е действал от името на белите националисти.
По-рано американският президент Доналд Тръмп в специално обръщение за стрелбата определи като основна причина за нея психичното здраве на Круз, без да споменава проблемът с лесния достъп до оръжие в САЩ. 19-годишният заподозрян беше арестуван след стрелбата и ще му бъдат повдигнати обвинения за убийството на всяка една от 17-те жертви. 
Междувременно ФБР обяви, че ще започне проверка на сигнал за Круз, получен през 2017. Тогава потребител на видеомрежата "Ютюб" е съобщил в бюрото за коментар в мрежата от потребител с името "Николас Круз", изразяващ намеренията му да осъществи стрелба в училище. Разследващите обаче не са могли да го открият автора на коментара. 
Всяка година в САЩ над 10000 души губят живота си в престрелки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44