Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение в Македония

| обновено на 16.02.18 в 07:24
Румен Радев
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Двустранните отношения между България и Македония и бъдещата евроатлантическа интеграция на страната, се очаква да бъдат сред обсъжданите теми в започващото днес в Скопие официално посещение на президента Румен Радев.  Той ще разговаря с македонския си колега Георге Иванов и премиера на страната Зоран Заев, както и с председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. Ключова тема на визитата ще бъде и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.


Визитата на президента Радев се случва дни след официалното влизане в сила на Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония. Това стана с подписването на протокол между министрите на външните работи на двете страни Екатерина Захариева и Никола Димитров.

Дори и преди влизането в сила на този договор, резултатите вече са видими и съм убедена, че оттук нататък добросъседските отношения ще бъдат само нагоре, каза Захариева и добави:

Показахме, че можем да решаваме проблемите на Балканите сами и само за няколко месеца да постигнем напредък, който не беше постигнат години.

С този пример показваме, че Балканите са Европа, каза от своя страна Димитров. 

По време на разговорите си в София с македонския първи дипломат президентът Румен Радев потвърди подкрепата на България за евроатлантическата интеграция на Македония. Очаква се това да бъде и сред обсъжданите теми в днешните разговори на президента Радев с колегата му Георге Иванов и премиера Зоран Заев. 

В навечерието на посещението си в интервю за агенция БГНЕС президентът каза, че трябва да се създаде необходимата организация, така че Договорът за добросъседство с Македония да не остане само лист хартия. 
Показахме, че освен общо минало, ние можем да имаме и общо бъдеще. Въпросът е как да материализираме всички тези основни моменти, заложени в договора, казва държавният глава. 
Румен Радев очаква отношенията между София и Скопие да се развиват много по-динамично и във всички области от взаимен интерес. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44