Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорското копие на Самарското знаме ще бъде представено във Велико Търново

Снимка: Катя Чорова

Старозагорското копие на Самарското знаме ще бъде представено за първи път във Велико Търново. Реликвата ще бъде посрещната с военен ритуал пред музея "Възраждане и Учредително събрание" от 11 часа. Гост на проявите ще бъде посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров.

В освещаването на ушитото в Самара знаме е участвал свещеникът Петър Драганов от великотърновското село Дичин, припомни директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов.

В изложбата ще бъдат представени още байракът на горнооряховските въстаници, ушит по време на Априлското въстание, оригинални униформи на руската армия, предоставени от музея в Горна Студена, оръжия, гравюри и вещи на руски воини. В откриването на експозицията ще участва руският посланик Анатолий Макаров. След това дипломатът ще поднесе цветя пред паметниците на загиналите руски войни във Велико Търново. 

Днес ще бъдат наградени участниците в конкурса за есе, рисунка и презентация, посветен на 140-годишнината от Руско-турската война. В конкурса се включиха двеста деца и студенти от цялата страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44