Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпоменателна церемония в Карлово за 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

| обновено на 18.02.18 в 08:20

145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана тази вечер в родния му град Карлово с възпоменателна церемония. 
Събитията по повод годишнината ще започнат в Ловеч със заря-проверка и гражданско поклонение. По повод годишнината от гибелта на Васил Левски в храма "Света Троица" ще бъде отслужена панихида. Тържествената заря-проверка пред паметника на Апостола ще започне от 18.30 ч. Във военния  ритуал по поднасяне на венци и цветя пред най-големия монумент на Левски у нас ще участват военнослужещи от Центъра за начална подготовка в Плевен и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Заради гражданското поклонение за времето от 12.00 до 21.00 ч. ще бъде затворена за движение ва автомобили  ул. „Мадара“.

С военен ритуал във Велико Търново днес ще бъде отбелязана 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. В центъра на честването ще бъдат децата от клуб "Млад възрожденец". Пред паметника на Васил Левски те ще представят от 11 часа литературно-музикалната композиция "Поклон, Апостоле". Слово за 145-тата годишнина от обесването на националния герой ще произнесе Васил Василев - председател на Общобългарски комитет "Васил Левски". В музеите "Затвор" и "Възраждане и Учредително събрание" могат да бъдат видени лични вещи на Левски, двата печата на Българския революционен комитет и дяконския орар на Апостола. 

По повод годишнината Националният военноисторически музей в София ще представи на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма: „Васил Левски - вчера и днес“. Тя ще може да бъде посетена от 10.30 ч. и от 14.00 ч. в киносалона на музея. Програмата е подходяща за деца между 7 и 17-годишна възраст, заяви пред Радио София Калина Хинкова от музея:
Разбира се, припомняме неговото дело, неговите завети, изнасяме на преден план важни исторически факти от неговия живот, които всеки един млад човек трябва да знае и да запомня. Накрая в програмата акцентираме върху неговото наследство. 
В деня, в който отдаваме своята почит към Апостола на свободата - 19 февруари, музеят ще работи извънредно от 10.00 до 18.00 ч.

Ритуали по полагане на цветя в знак на признателност към Васил Левски ще се състоят в няколко града на страната. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44