Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Каракачанов: Не приемам критиката на президента за забавяне на модернизацията на армията

Левски ни учеше, че трябва да разчитаме на себе си, на своята чест, за да я има България, подчерта министърът на отбраната в словото си на церемонията за 145-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата в Карлово

Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не приема критиката на президента за забавяне на модернизацията на армията. По думите му, модернизацията е забавена от 27 години, когато са правени неизгодни сделки за стотици милиони. Сега, когато предстои в бъдещите проекти да бъдат вложени 3 и половина милиарда лева, ще се действа много внимателно, за да не се допуснат грешки, подчерта министър Каракачанов и допълни: 

Ако бяха купувани тези въоръжения, които ни трябват, а не да харчим стотици милиони долари за техника, която сега стои в хангарите, а не лети, защото, когато са сключвани договорите, дори никой не си е направил усилието в този договор поддръжката на това въоръжение да става в България. И това е едно от условията, които ние поставяме по отношение на самолетите – това ще бъде едно от условията, които ще изпратим на фирмите, които са проявили интерес – част поне от поддръжката, най-необходимата поддръжка, да може да се прави в нашите авиационно-ремонтни заводи, които са към Министерството на отбраната.

По отношение на бронираната машина – идеята е да се сглобяват в България, за да може да си ги поддържаме по-лесно, същото е и за корабите. Така че трябва да се пипа умно, без да се бърза. В края на краищата става въпрос общо за трите проекта за една сума, която е над три милиарда и половина. Това е сметката в армията и не приемам подобни критики. 

Красимир Каракачанов направи изявлението си в Карлово, където участва във възпоменателната церемония по повод 145 години от гибелта на Левски. Във церемонията участваха представителни подразделения на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Пред паметника на Апостола на Свободата бяха поднесени венци и цветя.

145 години след гибелта на Апостола можем да кажем, че е единственият българин, за когото никой не си позволи да каже лоша дума, единственият, когото поколения българи смятаха и смятат за светец, подчерта в словото си министърът на отбраната.

Да си спомняме по-често заветите на Васил Левски и да не забравяме казаното от него, призова още в словото си пред присъстващите на церемонията Красимир Каракачнов:

Десетилетия наред от Левски се използваха само части от неговите изречения – колко той е бил проевропейски, колко той е бил демократичен, как ето в бъдеща България всички сме щели да живеем равно. Но той казва – "...и турци, и евреи, и всякакви други, ако зачитат закона наравно с българите". Той не предвиждаше някой да има повече права за сметка на друг. Той не чакаше някой друг да ни даде акъл какво да правим и как да развиваме държавата си, и говореше, че ако сме единни и задружни, ще устоим на най-силната стихия. Той ни учеше, че трябва да разчитаме на себе си, на своята чест, за да я има България и не чакаше някой отнякъде да му дава или на дава съвети за закони, за норми на поведение или морал, защото морала го носеше той и ни го завеща.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44