Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Името на България намира място в изданията. 

Визитата на президента Румен Радев в Македония в края на миналата седмица е тема за местния вестник "Нова Македония". Радев се срещна с колегата си Георге Иванов, като и двамата се обявиха за засилен обмен на стоки и на хора , скоро след влизането в сила на договора за добросъседство, подписан миналото лято.   
Националистическото факелно шествие "Луковмарш", което се проведе в събота в София, е тема за британския вестник "Гардиън". Изданието уточнява, че българското правителство е осъдило шествието и го смята за възхвала на нацистката идеология. "Ние сме просто националисти", отговаря един от организаторите на марша Звездомир Андронов, цитиран от "Франс прес".
Западната преса коментира и вчерашните антиимигрантски изказвания на унгарския премиер Виктор Орбан, който днес е на посещение в София. Той заяви, че страната му е последният бастион срещу ислямизацията на Европа, цитира "Гардиън" годишната реч на Орбан. Вестникът допълва, че консервативният политик вероятно ще спечели трети управленски мандат на изборите в Унгария през април. 
Орбан за пореден път изтъкна виждането си, че засилената имиграция в Европа е план на американския бизнесмен от унгарски произход Джордж Сорос. Унгарският премиер обеща да работи с всички западноевропейци, които искат да запазят християнската си култура, срещу създаването на така наречения "Сороски човек", изтъква френското издание "Експрес". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44