Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците ни в Кипър отбелязаха 145-годишнината от гибелта на Васил Левски

Снимка: Христиана Славкова

С възпоменателна церемония в Никозия сънародниците ни в Кипър отбелязаха днес 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Венци и цветя в знак на почит и признателност положиха пред барелефа на Апостола на българската свобода Васил Левски пред сградата на българското посолство в кипърската столица представители на българската общност, на дипломатическата ни мисия, деца от българските училища на острова.

Със слово за делото и безсмъртието на Левски към събралите се наши сънародници се обърна посланикът на страната ни в Кипър Христо Георгиев. Той призова българите за обединение, да следват думите на Левски да работят за Отечеството и заедно да вървят напред, където и да се намират по света.

Кратка културно-музикална програма, посветена на националния ни герой, изнесоха малките българчета от три наши училища в Кипър – „Народни будители” в Паралимни, „Никола Вапцаров” в Никозия и ”Родна стряха” в Ларнака.

Барелефът на Апостола на свободата в Никозия бе открит през декември 2012 г., след дарителска кампания с участието на българи и кипърци. От ноември миналата година в кипърската столица има и улица, носеща името на Васил Левски, която бе открита официално от президента Румен Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44