Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шведската прокуратура: Атентаторът от Стокхолм не е бил подпомаган от ИДИЛ

Снимка: БТА

Извършителят на миналогодишния терористичен акт в Стокхолм заяви в показанията си пред съда днес, че е действал в служба на терористичната групировка „Ислямска държава“. Прокурорът обаче го опроверга като изтъкна, че Рахмат Акилов е планирал и подготвил атаката сам. Следствието не е установило той да е бил подпомаган финансово или материално от някого.

По произход от Узбекистан, Акилов пристигнал в Швеция през 2014 година, оставяйки жена си и четирите си деца. Молбата му за постоянно местожителство била отхвърлена от шведските власти две години по-късно. По свидетелството на негови познати, той използвал често алкохол и наркотици.

През април миналата година Акилов се вряза с камион сред минувачи в центъра на Стокхолм. Загинаха петима души, а други десет бяха ранени. Пред съда днес той обясни, че искал Швеция да прекрати участието си в антиджихадистката коалиция в Ирак. Прокуратурата поиска да бъде осъден на доживотен затвор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44