Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Коцева: Искам да покажем, че числата могат да разказват истории

| обновено на 22.02.18 в 08:18
Снимка: nsi.bg

Новият генерален директор на Евростат Мариана Коцева определя като една от целите си на новия пост да "съживява числата". В интервю за "Хоризонт" Коцева припомни, че една година беше изпълняващ длъжността генерален директор.

През тази година, която измина, на нашата страница създадохме една нова рубрика "Какво ново за Европа и за държавите-членки" и се опитахме по най-атрактивен начин с инфографики по прост начин, представяйки числата, по теми, които са близки до хората – да можем да покажем, че числата могат да разказват истории. 

По повод на националните празници на държавите ние представяме историята на държавата в числа с любопитни факти – и това е нещо, което е много успешно, всички се радват да видят своята държава в числа и да могат да видят как тази държава стои в Европейския съюз. Дори обикновени факти – като коя е най-малката държава или кой изнася най-много велосипеди в ЕС. Това е един пример как тези статистики могат да оживеят на нашата страница.

Мариана Коцева коментира още: Бъдещето на Евростат е в това да използваме повече дигиталните технологии, за да произвеждаме по-бързо и по-детайлна информация. Това ще бъде една от моите цели, за да бъде Евростат адекватен на информационните потребности. 

Според нея страната ни има своето място. Тя е категорична, че не трябва да се фокусираме в класациите, в които страната ни е на последни места. Като пример за положителна за страната ни класация Коцева посочи, че България има един от най-бързия интернет в ЕС. По икономически показатели стоим доста стабилно в последните месеци, добави още тя. 

Назначението на Мариана Коцева на високия пост бе обявено вчера, от еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. Българката е първата жена, която оглавява европейската статистика. От юли 2012 г. Коцева е заместник генерален директор на "Евростат" в Люксембург. 

Цялото интервю на Ангелина Пискова с Мариана Коцева чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44