Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първообразът на националния ни трибагреник е знамето на Старозагорското въстание от 1875 година

Снимка: Венелина Попова, БНР

Първообразът на националния ни трибагреник е знамето на Старозагорското въстание от 1875 година, потвърдиха професорите Пламен Митев и Андрей Пантев на кръгла маса в Регионалния исторически музей в   Стара Загора на тема „Пътят към свободата“. Знамето е участвало във всички боеве за Шипка заедно със Самарското знаме, съобщи за „Хоризонт“ Петър Калчев –директор на музея, в който знамето се съхранява от 8 ноември 1907 година.

Знамето е дарено на Старозагорското археологическо дружество „Августа Траяна“ от местния клон на Българското опълченско дружество за "назидание на младото поколение", пише в дарителския лист. То е съшито от жените на въстаниците от копринен трикольор с бял, зелен и червен цвят. От едната му страна е изписано „Свобода или смърт“, а от другата учителят Христо Милев е изрисувал прав разярен лъв.

Тезата, че шитото в Браила през 1877 година от Стиляна Параскевова знаме е първообраз на националния ни флаг, оборва в своя публикация през 2004 година историкът от Старозагорския исторически музей Нейчо Кънев, но тази истина все още е слабо позната дори в средите на специалистите.

По поръчка на Регионалния исторически музей старозагорските художници Димо Генов и Михаил Косев създадоха реплика на знамето, което ще води заедно със Самарското шествието на 3 март в Стара Загора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44