Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарител осигури 20 килограма злато за кубетата на патриаршеския комплекс в крепостта "Царевец"

Снимка: Катя Чорова

Дарител осигури 20 килограма злато за позлатяване на кубетата на патриаршеския комплекс в крепостта "Царевец" във Велико Търново. Инициативата е на Обществения комитет "Асеневци".

Позлатяването ще направи екипът, който е работил на кубетата на катедралния храм "Св. Александър Невски" в София и на храм-паметника "Рождество Христово" в гр. Шипка. След сключване на договор с Община Велико Търново ще бъде направен оглед на покрива на Патриаршията, който се нуждае от ремонт преди позлатяването, посочи председателят на комитет "Асеневци" Марин Павлов.

Целта на позлатяването на кубетата е да се подчертае, че от Царевец 200 години българската държава се е управлявала

Ръководителят на проекта доц. Симеон Захариев допълни:

За три месеца смятаме, че работата по позлатяването ще бъде завършена.

Проектът е за 600 000 лв. Парите ще се събират с дарения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44