Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извод от проучване на Синдикат "Образование":

Авторитетът на родителите в семейството спада

Снимка: Полина Тодорова

Авторитетът на родителите в семейството пада - това е основният извод от национално изследване за ролята на родителя във възпитанието на децата. Проучването е направено от Синдикат "Образование" към конфедерацията на труда "Подкрепа" сред над 2000 учители и родители.

В изследването се акцентира на повишаването на домашното насилие и ниските нива на уважение на детето към родителите, посочи пред "Хоризонт" председателят на синдиката Юлиян Петров. Той коментира изводите, че падането на авторитета на родителя е резултат на липса на възпитание:

В намаляването на духовните и морални ценности или липсата на такива - и този процес преминава, първо, през намаляване на ролята на институциите във възпитанието, намаляване на ролята на учителя във възпитателния процес и, за съжаление, накрая бумерангът се връща към родителя - тоест и неговият респект в целия този процес и той много намалява.

Според Петров първо трябва да си кажем истината:

След това всеки да си поеме своята отговорност. Това не става само със закони, само с промяна на наредби, но ние засега дори и не казваме, че тази регулация е нарушена, не си го признаваме и търсим някой виновен - обикновено на първо четене виновни са институциите и лошите закони, виновни са учителите и всъщност тези тенденции ще продължат, ако ние не ги променим.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44