Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки родители от Стара Загора се обявиха срещу насилието над деца в детски градини и училища

Снимка: Венелина Попова

Десетки родители се събраха в централния парк „Пети октомври“ в Стара Загора в подкрепа на Националната гражданска инициатива „Не на насилието над деца в детски градини и училища“. Протестиращите настояват за мандатност на директорите в образователната система, за ранно пенсиониране със запазване размера на пенсията и минимална учителска заплата над средната за страната.


Националната инициатива предлага 14 промени в образователната ни система, например назначаване на психолози, логопеди и медицински лица в училищата, мандатност на директорските места.

Един добър директор, когато знае, че след четири или пет години ще се явява пак на конкурс, той ще се старае да наеме не най-удобните учители, а ще се старае да наеме най-добрите професионалисти, които биха се справили най-добре и биха развили най-добре съответната институция, обяснява Васил Николов - председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.


За да се запази психическото здраве на децата и учителите трябва да се промени средата в българското училище. Протестиращите не приемат въвеждането на антистрес програма за учителите:

Ние ще го научим да издържа много на стрес, вместо да му подобрим средата, разбирате ли? Ние просто сме разочаровани, че синдикатите предлагат такива неадекватни мерки,коментира Николов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44