Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Най-важна роля в сделката за ЧЕЗ има КЗК

| обновено на 27.02.18 в 13:46
Снимка: БГНЕС

Абсурдно е да се изгради АЕЦ „Белене“ с европейски средства. Това каза в интервю за предаването „12+3“ енергийният експерт Мартин Димитров.

Мисля, че хората, които са лансирали тази идея, напълно осъзнават, че тя не може да бъде реализирана. Преди няколко години Георги Първанов имаше подобна идея с друго име, същото съдържание. Тя никога не се случи, както и тази няма да стане по две причини. Първо, защото балканските страни нямат никакво намерение да инвестират в такъв проект и втората, още по-важна причина е, че Европейската банка за възстановяване и развитие, която е сочена като потенциален инвеститор в такава балканска АЕЦ, въобще няма такива приоритети. ЕС изгражда в момента енергиен съюз, който трябва да бъде напълно ефективен от 2019 година и в него приоритетите са съвсем различни – нови технологии, а не ядрени централи, обясни експертът.

Според Димитров има промяна в позицията на правителството по отношение на построяването на нова ядрена централа у нас: Има драматична промяна в позицията на правителството. Ако сте следили внимателно това, което заявяват от Министерството на енергетиката, преди време те казаха, че готвят нов договор с Русия за „Белене“, което е наистина драматична промяна. ГЕРБ от партия, която бяха срещу строежа на АЕЦ „Белене“, в момента търсят вариант този проект да се случи. За което всеки нормален човек би си дал сметка и би заподозрял, че очевидно има нови ангажименти с Москва, за които българското общество не знае.

Димитров коментира покупката на ЧЕЗ от „Инерком България“. По думите му случващото се с енергоразпределителното дружество е изключително неудобна тема за властта: Напълно възможно е те да правят опити с тази балканска ядрена централа да отместят общественото внимание от истинската тема, която е, че се готви и дори е в напреднала фаза сделката за ЧЕЗ. В обществото възникват следните въпроси. Първо – кои са действителните собственици, които искат да купят ЧЕЗ. Второ – кой осигурява парите за тази сделка и трето – тези нови собственици имат ли необходимия опит в управление на разпределителни мрежи, така че да могат да гарантират националната сигурност и спокойната работа на половината българска икономика, която се намира на територията, на която работи ЧЕЗ. Без да се отговори на тези въпроси, аз призовавам държавните регулатори да не бързат в никакъв случай да дават разрешение за тази сделка, напротив, ако продължават да висят тези въпроси, държавните регулатори спокойно могат и да не одобрят една такава сделка.

Димитров обясни, че най-важна роля в сделката за ЧЕЗ има Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да провери как ще се отрази това на икономиката. Експертът призова: Аз призовавам техният анализ да бъде публичен и тяхното решение да бъде добре аргументирано и да бъде представено пред цялото общество.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44