Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското знаме се развя за първи път в историята пред парламента на Онтарио

Снимка: Биляна Николова

На 1 март българи и приятели на България отбелязаха 140-тата годишнина от Освобождението на България на официална церемония по издигане на националния флаг в канадския град Торонто. Два дни преди датата на празника българският трибагреник се развя за първи път в канадско-българската история на почетния пилон пред Законодателното събрание на провинция Онтарио в центъра на града.

Десетки българи, български и канадски официални лица, дипломати и представители на българското духовенство присъстваха на първото издигане на българския национален флаг пред сградата на парламента на Онтарио. На церемонията, организирана от българското генерално консулство в Торонто, съвместно със Законодателното събрание на Онтарио, прозвучаха българският и канадския химн и с минута мълчание беше почетена паметта на геройски загиналите за свободата на България.

„На днешния ден през 1878 година с подписването на Санстефанския мирен договор и края на Руско-турската война българският народ отваря нова глава в своята хилядолетна история. Днес почитаме святото дело и саможертвата на поколения българи, будители, възрожденци, просветители, революционери, национални герои.“, посочи в официалната си реч генералният консул Петър Крайчев.

„Днес отбелязваме заедно националния празник на България. На 3 март 1878 г. се подписва Санстефанския мирен договор, слагайки край на Руско-турската война, с който се обявява освобождението на България. Щастлива съм, че мога да говоря на тази толкова важна годишнина, на която можем да почетем българската история и култура“, заяви заместник-председателят на Законодателното събрание на провинция Онтарио Соо Уонг.

„Днес е изключителен ден. На първо място, днес отбелязваме освобождението на България – националния празник на България – и почитаме саможертвата на загиналите за свободата на България. Също така отбелязваме приноса на българската общност за Канада и уникалното българско наследство… Да живее свободна, независима и благоденстваща България.“, добави депутатът Иван Бейкър в качеството си на представител на правителството на церемонията.

Като част от програмата прозвучаха още изпълнения на народния хор „От извора“ и детската фолклорна група „Българче“ в Торонто. Честванията на 3 март в Канада ще продължат и в събота със събития в градовете Монреал, Ванкувър и Калгари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44