Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 140 години от Освобождението

| обновено на 03.03.18 в 10:30
Снимка: архив

Националният празник 3 март ще бъде тържествено отбелязан в цялата страна. На този ден в Сан Стефано, край Истанбул, е подписан мирният договор, с който се слага край на Руско-турската освободителна война и се създава Третата българска държава.

Молебен на българския и руския патриарси

В шипченския храм „Рождество Христово“ българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил ще отслужат панихиден молебен в съслужие със Старозагорския митрополит Киприан. Двамата патриарси ще отслужат заедно и заупокойна молитва за героите на Шипченската епопея на площадката преди последните стъпала към паметника.

Шествие в Стара Загора

С Божествена света литургия в катедралния храм „Свети Димитър“ ще започне програмата на Община Стара Загора за Националния празник и с поклонение пред всички паметници, посветени на Освобождението на града.  За четвърта година през целия град до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще премине паметно шествие с триста метровия национален флаг, носен от военнослужещи от Втора механизирана бригада. При свободен вход Регионалният исторически музей ще представи демонстрации на оръжие от Руско-турската война и образци на опълченски униформи.

Заря проверка в София

С церемония по издигането на националния флаг ще започнат тържествата на Трети март в София. Тържеството за вдигане на националното знаме започва в 11 часа пред паметника на Незнайния войн. Вечерта на пл. „Народно събрание“, ще започне тържествената заря-проверка. Тази година на церемонията ще присъства и руският патриарх Кирил.

Проходът Шипка е затворен заради тържествата

Заради тържествата проходът Шипка ще бъде затворен днес. Тези, които искат да участват в празненствата, ще трябва да вървят пеша.

140-метрово знаме, носено от 140 военнослужещи в Сливен

С тържествено шествие по „По пътя на безсмъртието“ и 140-метрово знаме, носено от 140 военнослужещи отбелязват 3-ти март в Сливен. Шествието тръгва след официалната церемония по издигане на националния флаг на площад „Хаджи Димитър“ и завършва пред паметника на войводата Панайот Хитов.  Към шествието се присъединят 140 каба гайди, последвани от 140 полицаи, пожарникари и ученици, които носят 140 знамена. На гражданите ще бъдат подарени 1 400 флагчета. Голямото знаме е изработено в Пазарджик, съставено е от две пришити части и тежи 35 килограма.

25-метров трибагреник украси Панорамата "Плевенска епопея - 1877"

За първи път Плевен ще бъде огласен от празничен камбанен звън от всички храмове. Ученическо шествие по централните улици ще покаже най-дългото българско знаме, ушито от плевенските деца. 25-метров трибагреник украси и Панорамата „Плевенска епопея - 1877 година“. Тържественият ритуал, посветен на 140-годишнината от Освобождението, започва в 11.00 ч. на площад „Възраждане“. Ученическо шествие с най-дългия национален националния флаг, ушит от деца, тръгва в 10.15 часа от пл. „Стефан Стамболов“ към пл. „Възраждане“. С флага ще бъде обгърнат символът на Плевен - параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец“. 740 метра е дълго знамето, съставено от знамената на повече от 1000  плевенски деца от всички възрасти. Плевенската Панорама и всички музей в града днес очакват своите гости със свободен вход.

Военен ритуал във Велико Търново

Националният празник във Велико Търново ще бъде отбелязан с военен ритуал и музей на открито, в който от клуб „Традиция“ ще покажат колекционерски оръжия от Руско-турската война.  

В курорта Пампорово Националния празник - 3 март ще бъде отбелязан с масово ски и сноуборд спускане с трибагреници, народни носии и родопски гайди.

За първи път този ден се чества през 1880 г. съгласно постановление на правителството и то като ден на „Възшествието на престола на император Александър Втори и заключението на Сан Стефанския мир“.

Като ден на Освобождението на България Трети март е честват за първи път през 1888-ма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44