Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хашим Тачи: Това трябва да е годината за споразумение между Косово и Сърбия

Хашим Тачи
Снимка: president-ksgov.net

Това трябва да е годината за постигането на споразумение между държавата Косово и Сърбия за нормализация на отношенията ни, заяви в интервю за БНР президентът на Косово Хашим Тачи.

„Опитваме се да постигнем това историческо споразумение между двете ни страни, защото това е единственият начин да извървим пътя на евроинтеграцията ни. Надявам се, че Европейският съюз ще окаже пълна подкрепа на усилията ни и вярвам, че ще го постигнем тази година", каза Тачи за предаването „Събота 150" по програма „Хоризонт“.

Президентът на Косово бе сред лидерите от Западните Балкани, които премиерът Бойко Борисов събра в София на работен обяд в четвъртък с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Тачи, както и сръбският му колега Александър Вучич, дадоха надежди, че има воля за преодоляване на едно от най-трудните препятствия пред евроинтеграцията на страните им - нормализацията на отношенията между тях.

„Винаги е по-добре да се разговаря, вместо да правите нещо, което може да се окаже лошо и за сърбите, и за албанците. Не ни беше прекалено драго - нито на мен, нито на господин Тачи“, обясни Вучич пред сръбската обществена телевизия след краткия си разговор в София с Тачи.

По-рано сръбският президент използва шахматна метафора, за да обясни какво и как се опитва да постигне в преговорите с Прищина:

„Наистина мисля, че е важно да постигнем компромисно решение, защото ако не го постигнем, ще имаме тежки политически и икономически последици в бъдеще. Играем партия шах без дама и топ и се опитваме да достигнем до ситуация, в която да се получи пат. Да стигнем някак с нашия цар в ъгъла и техните пешки да не му позволят да се помести“.

Под реми Вучич има предвид целта си - и Белград, и Прищина да направят отстъпки:

"Всеки, който се отнася реалистично, рационално и сериозно, би търсил компромисно решение, а ако не искат такова, няма да е голяма трагедия, освен, че това би била лоша новина за сръбското общество. Десетилетия още ще имаме замразен конфликт, който в един момент след 20-30 години, за съжаление, ще бъде размразен. Знаете какво ще значи това. Затова толкова настоявам за мир, за стабилност, за разговори и за решение, защото не бива да оставяме всичко на децата ни и на техните деца.

„Връщам се в Брюксел, уверен, че на Балканите мястото им е в Европейския съюз“, каза Жан-Клод Юнкер след разговорите в София и в края на 5-дневната си совалка на Балканите, по време на която посети всичките 6 страни от региона, които са кандидати за еврочленство.

За общото добруване на сръбския и на косовския народ воля имат, както Александър Вучич, така и Хашим Тачи. За разлика от Вучич обаче той е категоричен, че Косово и Сърбия трябва да се признаят взаимно. 

Цялото интервю с Хашим Тачи можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44