Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бодо Вебер: Позицията на Германия ще е от ключово значение за уреждането на конфликта между Сърбия и Косово

Позицията на Германия ще е от ключово значение за скорошното уреждане на конфликта между Сърбия и Косово и приобщаването на Сърбия към ЕС, заяви за предаването „Събота 150“ анализаторът Бодо Вебер от базирания в Берлин „Съвет по политика за демократизация“ (Democratization Policy Council).

„Решителните стъпки, очаквани през тази година, ще зависят на първо място от силната позиция на Европейския съюз и някои ключови играчи начело с Германия“, каза анализаторът и продължи: „За съжаление ЕС остави твърде много свобода и на двете страни да отлагат до безкрай прилагането на постигнатите договорености. Мисля, че всички осъзнаха, че това 5-годишно отлагане не може да продължава повече“.

Според Вебер Берлин няма да допусне териториални промени като част от бъдещ компромис между Белград и Прищина.

„Западът вложи много енергия, за да пресече идеята за прокарване на граници на етнически принцип. Тази идея определено ще отвори кутията на Пандора за целия регион. Доколкото знам и германското, и останалите правителства от Европейския съюз са заявили ясно на Белград и Прищина, че това е абсолютна червена линия, която не бива да бъде престъпвана“.

Анализаторът направи оценките си, ден преди да бъдат огласени резултатите от вота на членовете на Германската социалдемократическа партия за коалиционното споразумение с християндемократите на канцлера Ангела Меркел.

Бодо Вебер е сигурен, че евентуално споразумение между Сърбия и Косово няма да предизвика размирици в населените предимно със сърби територии на север от Ибар:

„Видяхме как бе приложено Априлското споразумение от 2013-а - а то бе фактическо признаване на косовската държава и включваше интегриране на сръбските държавни структури, съдилища, полиция и общински власти в косовските институции. Колкото и трудно да бе прилагането на това споразумение, то показа ясно, че Белград доминира над политическия живот на сърбите в Северно Косово. Те няма да въстанат, ако Белград договори всеобхватно споразумение с Прищина“.

Цялото интервю с Бодо Вебер можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44