Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 села в Кюстендилско - без здравно обслужване

Над 30 села в Кюстендилско са без здравно обслужване, става ясно от новата регионална здравна карта. В района има цели села, в които от години няма нито лекар, нито зъболекар.

Джипита отказват да заемат практики и по села, които не са отдалечени чак толкова от града, имат оборудвани кабинети и осигурен транспорт. Такъв е примерът с дупнишките села Дяково, Делян и Тополница, които са на 10-15 километра от Дупница. Там няма лекар повече от 10 години. Въпреки че Здравната каса осигурява допълнителна субсидия за такива практики - от 700 до 900 лева месечно, желаещи да ги наемат няма. Зам.-областният управител д-р Попниколов обясни кои са причините:

"Липсва висш медицински персонал. Нямаме кадри, няма желаещи, а знаете, че ние пак горе долу сме комплектовани, защото има области като Смолян, Сливен, които са още по-зле".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44