Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва отбелязаха годишнината от Освобождението на България

Москва 3-ти март честване гренадири
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С тържествена церемония пред паметника на гренадирите, загинали при Плевен в Москва беше отбелязан националният празник 3-ти март и 140-тата годишнина от освобождението на България от османска власт.

В словото си посланик Бойко Коцев посочи, че днес българският народ отбелязава свещен юбилей, когато българският народ постигна своята дългоочаквана свобода и възстанови държавността си.

Руският заместник министър на външните работи Александър Грушко припомни ботевите думи:

"Както е написал известният български поет Христо Ботев, тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Бих искал от името на министерството на външните работи да поздравя всички българи с националния празник и да им пожелая щастие, благополучие и мирно небе над главите".

Бяга поднесени венци от името на българското посолство в Москва и руските министерства на външните работи и отбраната.

Церемонията завърши с тържествен марш на руския почетен караул и изпълнението на химните на Република България и Руската федерация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44