Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският патриарх Неофит и руският Кирил отслужват патриаршеска съборна литургия

Снимка: Николай Кръстев

Духовните глави на Българската и Руската православна църква - патриарх Неофит и патриарх Кирил отслужват патриаршеска съборна литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски". 

Това богослужение изразява единството на православната църква, отбелязва богословът доц. Костадин Нушев, като обясни: "Тогава самите патриарси произнасят имената и на другите свои събратя. Много често някои от възгласите се произнасят на различните езици, за да се подчертае това езиково, литургично от една страна, многообразие, но също и духовно, благодатно и канонично единство, в което се намират различните поместни православни църкви, но които са неразделен член на едната свята съборна вселенска и апостолска Църква". 

Следобед двамата духовни лидери ще се срещнат с президента Румен РадевМосковският и на цяла Русия патриарх ще посети и руския храм "Св. Николай" в София, след което руската делегация ще отпътува от страната ни.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44