Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха тържествена съборна литургия

Снимка: БГНЕС

Българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха тържествена съборна литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Двамата духовни глави си размениха поздравителни слова и подаръци. 

Патриарх Неофит подари на руския духовен глава патриаршески комплект, който включва нагръден кръст, енголпие и панагия - медальони с изображенията на Иисус Христос и Божията майка. Подаръкът на Руския патриарх към  Българската патриаршия е икона на Света Богородица - Смоленска Одигитрия Пътеводителка. 
Патриарх Неофит изрази своята благодарност за участието на руската делегация в националните чествания за Трети март. 
"Вашето и на всички наши, скъпи гости от братска Русия присъствие сред нас, днес е още едно свидетелство за здравите и непрекъсваеми духовни връзки между нашите православни народи, свидетелство за нашето единство и залог за нашето общо бъдеще."

В своето слово патриарх Кирил отбеляза, че двата народа не са били готови за освободителната война, но са се сражавали заедно за независимостта на България. 
"България е била жестоко обезкървена след потушеното въстание, а Русия невъзстановена от  предходните си конфликти с европейските държави. Въпреки заплахата войната да изостри отношенията й с Европа, потресена от страданията на единоверния народ, Русия решава да го защити, пренебрегвайки собственото си благополучие."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44