Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Войната свърши в четвъртък“ – роман за Плевенската епопея и за човешкото страдание

БНР Новини

За кръглата годишнина от Освобождението на България вероятно ще се говори през цялата 2018 година. Като отзвук от отбелязването ѝ на 3 март в предаването „Нашият ден“ представихме романа „Войната свърши в четвъртък“ на Неда Антонова, излязъл от печат още през 1979 г. и преди няколко седмици преиздаден.
Тази книга е документално-художествен разказ на събитията около обсадата и падането на Плевен през 1877 г.; за младия и талантлив, но непризнат дотогава пълководец от руската армия Михаил Скобелев, за храбрия, макар и обречен защитник на обсадения град – Гаази Осман паша.
Авторът – Неда Антонова, разбива няколко исторически митологеми в своя разказ. Една от тях е известното пренебрежение към българското участие във войната, в случая в превземането на Плевенската крепост. Във войната участва не само българското опълчение, но и цивилните хора от града и околните села. Неда Антонова възпроизвежда малко известни факти около Плевенската епопея, но това се прави с художествени похвати.
В центъра на събитията от 1877 г. са ген. Михаил Скобелев – забележителният военен талант, непризнат дотогава и Осман паша, провел образцово защитата на Плевен, но загубил битката. Според Неда Антонова именно там, около възвишенията на Плевен започва и свършва войната.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.