Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Язовир "Тича" има свободен обем и не прелива

Снимка: БГНЕС

Язовир "Тича" има около 2 милиона кубически метра свободен обем и в момента няма преливане. Проверка на състоянието му тази вечер направиха министърът на околната среда и водите Нено Димов и колегата му от земеделското министерство Румен Порожанов. Заради обилното снеготопене през последните дни е имало вероятност съоръжението да започне да прелива. Заради това е била разпоредена и проверка, уточни министър Димов:

"Днес в 16.00 часа се е забелязвало съвсем леко преливане. Дойдохме с министъра, по нареждане на премиера, за да се убедим лично какво е състоянието. На практика в момента няма преливане, опасност няма, всичко е под контрол".

"Кметовете на близките населени места са били предупредени за вероятността язовирът да прелее", каза още Димов. Нивото на водоема е било отчитано на всеки 4 часа през последните дни.

Министър Порожанов от своя страна коментира, че коритото на река Камчия е добре почистено и може да поеме притока на вода:

"Капацитетът на реката е 250 кубика в секунда да поеме, водна вълна, което въобще не се очаква. Ако има преливане, то ще бъде в пъти по-малко".

Продължава плановото изпускане на язовира. От него се изливат около 20 кубически метра в секунда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44