Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР няма да коментира обидите спрямо български институции, прозвучали по "Россия 1"

| обновено на 09.03.18 в 18:55

Министерството на външните работи (МВнР) няма да коментира обидните квалификации спрямо български институции, прозвучали в ефира на руската държавна телевизия "Россия 1" по повод посещението на руския патриарх Кирил в България.

"МВнР няма да пада на нивото на тези абсурдни и провокативни изказвания, чиято цел очевидно е да предизвикат институционална реакция", се казва в официален отговор от ведомството на запитване на  "Хоризонт".

В програмата, излъчена на 6 март с водещ журналистът Владимир Соловьов, гостите дискутирали "Защо България забрави "руската кръв". По време на предаването Соловьов критикува президента Румен Радев, като припомня, че в речта си той благодари за Освобождението "не на единната руска армия, а на разни народи, влизащи в нея - на румънци, украинци, беларуси, поляци, финландци". 

"Доколкото става ясно от записа, участниците в предаването изразяват лично мнение, а не официални позиции на институции", се казва в писмен отговор до "Хоризонт", предоставен от МВнР. От ведомството обаче са категорични, че такива изяви не помагат на двустранните отношения.

Руският патриарх Кирил посети страната ни по повод Националния празник 3 март, а преди да отпътува изрази огорчение, че българските власти приписват заслуги наравно с Русия и на други националности за освобождението ни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44