Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските журналисти Ахмед Шък и Мурат Сабунджу бяха освободени, докато трае процесът срещу тях

Снимка: БГНЕС

Турските журналисти Ахмед Шък и Мурат Сабунджу бяха освободени, докато трае процесът срещу тях. Това постанови съд в Истанбул.

Мурат Сабунджу е бивш главен редактор на опозиционния вестник „Джумхурийет“, а Ахмед Шък е известен разследващ журналист, работил за изданието. Бившият председател на управителния съвет на медията Акън Аталай остава в ареста, където прекара почти 500 дни досега. Под стража остава и Ахмед Кемал Айдогду, който е обвинен за членство в терористична организация.

В края на 2016 г. прокуратурата повдигна обвинения за „публикации, оправдаващи опита за преврат“ и престъпления в полза на терористични организации като не-членове срещу 18 журналисти и служители на светския вестник.

Подсъдимите се изправиха за шести път пред съдебния състав. Изслушванията в затвора Силиври не започнаха в 10 часа сутринта, както беше предвидено, а час по-късно и продължиха до след 22.15 часа местно време.

Преди началото на заседанието пред затвора се беше събрала група протестиращи. Двама депутати от Народнорепубликанската партия и ръководителят на Конфедерацията на революционните работнически синдикати поискаха да направят изявление, но това не им беше позволено от силите на реда. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44